Overig advies - Dorpse club met ambitie sinds 1931

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Overig advies

Overig advies

Bij een aantal uitzonderlijke situaties kan het wedstrijdsecretariaat adviseren. Voorbeelden hiervan zijn: 

Spelregels 

Het valt vaak nog tegen hoe goed spelers, maar ook trainers en coaches de spelregels van het voetbal beheersen. Wat is bijvoorbeeld een goede schouderduw? Of is het toegestaan om ‘los’ te roepen in het veld? 

Vanaf de JO17 wordt dit door de KNVB afgevangen door te eisen dat spelers een spelregelbewijs hebben. Voor de andere lichtingen kan het helpen om de spelregels goed door te nemen.  

(Antwoorden:  

Een schouderduw en een duw of duwen met de schouder zijn twee verschillende disciplines. Met de schouderduw wordt bedoeld, de schouder tegen schouder duwen, met de ogen gericht op de bal, waarbij beide spelers de bal kunnen spelen. De bal moet namelijk binnen het bereik zijn van de spelers. Een stevige schouderduw, de bal voor beiden speelbaar, waarbij de tegenspeler ietwat uit balans raakt en jij de bal verder speelt, mag dus. Gewoon een duw met je schouder, mag dus niet. 

Er zijn verschillende omstandigheden waarbij een speler een waarschuwing moet ontvangen wegens onsportief gedrag, zoals wanneer een speler een speler verbaal misleidt tijdens het spel of bij een spelhervatting. Als je dus door ‘los’ roepen een tegenstander misleidt is het strafbaar.)  

Dispensatie 

Omdat het (vooral voor kleinere verenigingen) niet altijd mogelijk is om hele elftallen van dezelfde leeftijd te maken, zijn er dispensatiemogelijkheden. Dit betekent dat bijvoorbeeld in een JO12-team kinderen mee mogen doen die eigenlijk in JO13 horen te spelen. Op die manier hebben kleinere clubs meer mogelijkheden om teams samen te stellen maar kunnen bijvoorbeeld kinderen die fysiek wat minder groot zijn dan leeftijdsgenoten toch in een team spelen waarin zij tot hun recht komen. 

Een andere dispensatieregel is bijvoorbeeld dat meisjes altijd mee mogen doen bij de jongens in een leeftijdscategorie lager. Dit is vooral voor meisjes die beter kunnen voetballen dan andere meisjes een mogelijkheid om meer uitdaging te hebben. 

Vanaf JO13 is het in de A-categorie echter niet meer mogelijk om zomaar een paar spelers met dispensatie op te stellen. Dan moet een speler aan bepaalde eisen voldoen om voor dispensatie in aanmerking te komen. Alleen spelers die echt een groeiachterstand hebben en dat via een onafhankelijke arts kunnen aantonen, maken dan kans om dispensatie te krijgen. 

Op deze pagina van de KNVB vind je meer informatie over dispensaties. Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met het wedstrijdsecretariaat. 

Terugtrekken team 

Wanneer een team structureel te weinig spelers heeft of door andere redenen niet meer kan deelnemen aan een competitie, dan kan het teruggetrokken worden.  

Bij teams die A-categorie spelen, wordt dit echter (stevig) beboet door de KNVB.  

Tussentijds wijzigen competitie  

Het komt voor dat er door de club besloten wordt om een selectieteam in de tweede helft van het seizoen te laten meespelen in een oudere lichting. Vooral bij teams die het seizoen erna op een groter veld gaan spelen komt dat voor (JO10 en JO12). Als de club hiertoe besluit, dan zal er vaak een herindeling van de teams nodig zijn (omdat de grootte van de selectie van het 1e team verandert). Hierdoor zullen dan meerdere teams opnieuw ingeschreven moeten worden.  

De KNVB raadt dit overigens af en werkt met tegenzin mee aan deze constructie!  De ervaring heeft hen geleerd dat deze teams vervolgens te hoog worden ingeschreven en een vervelende 2e seizoenshelft hebben waarin steeds met ruime cijfers verloren wordt. Omdat ze van tevoren waarschuwt, zal de KNVB ook niet tot nauwelijks meewerken om verkeerd ingedeelde teams alsnog in een lagere competitie in te delen.   

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!